logo

miért fontos a szőrmementesség?

Az egyik legfontosabb szempont az állatok jogainak védelme. A szőrmék beszerzése sokszor jár az állatok kínzásával, ami nem csak etikailag aggályos, de egyre inkább elfogadhatatlanná válik a társadalom szemében.

A hagyományos szőrmeipar továbbá nem csupán az állatokra, de a környezetre is káros hatással van. A szőrmék előállítása és feldolgozása rendkívül energiaigényes és vegyszerhasználatban gazdag folyamatokat igényel.

A divatiparban való elmozdulás a szőrmementesség felé tehát nem csupán egy trend, hanem egy felelős döntés, amely hozzájárul a fenntarthatósághoz és az állatjogok tiszteletben tartásához.

Életkörülmények

A csincsillák és egyéb szőrmeállatok természetesen élnek a vadonban, nagy területeken. Azonban a tenyésztési farmokon gyakran szűk ketrecekben tartják őket, ahol nem tudnak megfelelően mozogni és viselkedni. Ez nem csak az állatok jólétére, de az egészségükre is kihat.

Ölési módszerek

A csincsillák szőrének előállítása sokszor brutális módszerekkel jár. Az állatokat gyakran megölésük előtt elektromos árammal vagy gázkamrában altatják el. Ez az eljárás az állatok számára borzasztó szenvedést okozhat.

Gyors tenyésztés és örökletes betegségek

A szőrmefarmokon általában a gyors tenyésztésre fókuszálnak a minél gyorsabb profit érdekében. Ez azonban az örökletes betegségek és genetikai problémák gyakori előfordulásához vezethet, ami az állatok egészségét és jólétét veszélyezteti.

Viselkedési problémák

A szűk ketrecek és a környezet hiánya miatt az állatok viselkedési problémákkal küzdhetnek, mint például a szokatlan nyalogatás, öngyilkosnak tűnő magatartás és más stresszre utaló jelek.

Fenntarthatósági kihívások

Az állatok szőrének előállítása környezeti szempontból is problémás. Az intenzív tenyésztési gyakorlatok, a takarmányozás és a hulladékkezelés rendkívül negatív hatással vannak a környezetre.

Mindig is kíváncsi voltál egy szőrmefarmi csincsilla utolsó napjára, de soha nem merted megkérdezni? 

Csatlakozz te is a globális kampányhoz!

Tegyük szőrmementessé a Max Mara divatházat!

A Fur Free Alliance – melynek magyarországi tagja az Una Terra Alapítvány – 2024. február 9-én globális kampányt indított, melyben arra buzdítja az olasz divatházat, a Max Marát, hogy csatlakozzon versenytársaihoz, és vállaljon teljes szőrmementességet!

Kérjük, sürgesd te is a teljeskörű szőrmementesség vállalását a Max Mara közösségi csatornáin:

Hogyan áll a prémtenyésztés tilalma az EU egyes országaiban?

kapcsolódó híreink

No posts found.
Ukrajnából mentett rókák

Szőrmeellenes aktivizmus: elődünk, az MSZEL

A Magyar Szőrmeellenes Liga (MSZEL) 2017. szeptemberében megalakult civil mozgalom. Tagjai mindannyian állatszerető, állatvédő aktivisták, a legkülönbözőbb háttérrel.

Az MSZEL elsődleges célja elérni, hogy idehaza törvényi szintre emeljék a szőrmeipar betiltását. Ennek érdekében átfogó tájékoztatást nyújtunk a szőrmeipari helyzetről, hiszen a tájékozott, okos ember az állatkínzók ellensége. Emellett folyamatosan buzdítjuk a lakosságot törekvésünk támogatására. Békés tüntetéseket szervezünk, petíciót indítottunk, illetve ha lehetőségünk van rá, járunk prémfarmokra is. Tettünk és tenni is fogunk még feljelentéseket törvényt szegő farmok miatt, a következő években biztosan rengeteget fogunk emiatt a bíróságra járni. Nemzetközi szervezetekkel is kapcsolatban vagyunk, így a nemzetközi szőrmeellenes tevékenységekbe is bekapcsolódunk.

Tudj meg többet itt: https://szormeellenesliga.hu/

Egy kampány az állatokért, a szőrmeipar kegyetlensége ellen 10 ismert személlyel, akik nem szégyellenek kiállni az ügy mellett: meztelenül! https://inkabbmeztelen.hu/

Regisztrálj, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha számodra is fontos az állatok sorsa, és szeretnél értesülni jövőbeli kampányainkról, szívesen küldünk értesítést e-mail fiókodba.