Az EAT–Lancet riasztása: a csirkehús és tojás fenntarthatósági mítosza összeomlott – radikális étrendváltást sürgetnek a bolygó védelméért

Globális táplálkozástudományi, klímatudományi, egészségügyi, közgazdasági és mezőgazdasági szakértői team által készített, néhány hete publikált EAT-Lancet jelentés riasztó új kutatási eredményeket mutat be a hús környezeti hatásairól.

A korábbi tanulmányokhoz képest lényegesen kritikusabb az intenzív nagyüzemi állattenyésztő gazdaságokkal szemben, különös tekintettel a szárnyas, azaz a tojás és a brojler(Frankenstein)hústermelő gyárak kockázataira, mint az antibiotikum-rezisztencia, járványveszélyek (többek között a zoonózissá mutálódott madárinfluenza) és a környezetkárosítás (mint a koncentrált ammónia-kibocsátás okozta légszennyezés).

A svéd Project 1882 üdvözli az EAT-Lancet Bizottság egyértelmű és sürgető felhívását a globális élelmiszerrendszerek haladéktalan átalakítására. A csirkegyárak mélyreható felülvizsgálata leleplezte végre a régóta fennálló megtévesztést a csirkehús fenntarthatóságáról! – reagált Benny Andersson, az állatjogi csoport igazgatója.

Az EAT-Lancet Bizottság étrend-ajánlása túlnyomórészt növényi alapú, az állati eredetű termékek egyre kisebb szerepet játszanak benne. Szorgalmazza az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának jelentős csökkentését az egészségünk és a környezet védelme érdekében.

Ajánlása

  • vörös hús fogyasztásra maximum heti 100 gramm,
  • míg a csirke- és tojásfogyasztásra nagyon kis mennyiségben és heti legfeljebb két alkalommal,
  • a tejtermékfogyasztást szintén csak szerény mennyiségben javasolja, maximum heti 1 kisebb adag, a humán egészségre gyakorolt hatásai (laktóz érzékenység, laktóz intolerancia, csontritkulás), környezetkárosítás (természetes földek kisajátítása tenyésztelepek és takarmányföldek számára), globális klímakrízis gyorsítása (globálisan a legfőbb metánkibocsátó ágazat).
  • a halat az alacsony jövedelmű országok tengerparti közösségeinek fenntartható fehérjeforrásának tekinti. De hangsúlyozza a fenntartható halászat fontosságát! Aminek nem része az ipari halászat, sem a haltenyészetek működtetése! (Rendszerszintű ökológiai és ökonómiai őrület, hogy ragadozó halfajok, mint a lazac mesterséges tenyésztéséhez nagyobb mennyiségű vadonból fogott halat használnak takarmányként, mint maga a haltenyészet hozama! A haltenyészetekből a természetes vizekbe koncentrált antibiotikum és ürülék kerül, ami megbetegíti a vadon élő tengeri fajokat.)

A jelentés az ipari állattenyésztést, a takarmánytermesztését és földhasználatát, mint a bolygónk forrásaival szembeni határátlépés fő mozgatórugóinak határozza meg. Hangsúlyozza a társadalmi igazságosság szükségességét, mint a fenntartható élelmiszerrendszer bázisát, beleértve az egészséges élelmiszerhez, a tisztességes munkakörülményekhez és tiszta környezethez való alapjogot.

A Lancet egy független, nemzetközi heti általános orvosi folyóiratként indult, amelyet Thomas Wakley alapított 1823-ban. 202 éve arra törekszik, hogy a tudományt széles körben elérhetővé tegye, kontextusba helyezze, hogy az szolgálhassa és alakítsa a társadalmat, hogy a tudás pozitív hatással legyen az emberek életére.

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK