Pastisart vállalja a ketrecmentes tojás beszerzését

Az Animal Equality állatjogi szervezet 3 éves tárgyalássorozatának eredményeként, a Miami székhelyű Pastisart, a 35 éves múltra visszatekintő, minőségi fagyasztott cukrászati- és finom-pékárut gyártó vállalat elkötelezte magát ketrecmentes tojás beszerzése mellett.

Vállalásuk szerint, a teljeskörű átállás 5 év alatt, 2030-ra fog végbemenni, egyaránt vonatkozik a héjas tojás, az előkészített tojáslé és egyéb tojástartalmú összetevők beszerzésére az USA és a spanyol egységeik számára.

Figyelem!

Az ipari tojástermelés reformja sokkal nagyobb állatjóléti szigorítás, mint szimpla átállás a jelenlegi ketrecesről a jelenlegi alternatív (mélyalmos) rendszerre.

Csőrcsonkítás helyett, a zsúfoltság csökkentésével, megfelelő genetikai szelekcióval kell elkerülni a sérülést okozó csípéseket (tompa csőrű madarak tenyésztése, párhuzamosan koptatófelületű etetők használatával), és a hímek szexuális agresszióját.

Állománysűrűség ajánlás:

  • EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság): max. 4 tojótyúk / nm
  • OWA (Open Wing Alliance): max. 5-7 tojótyúk / nm
  • (A jelenlegi – 25 éves mélyalmos standard: 9-15 tojótyúk / nm!)

Az ajánlás tartalmazza a teljes infrastruktúra – ülőrudak, fényforrások, háttérzaj, a talajborítás (homok, szalma), a csarnok tisztán tartása – modernizálását / szabályozását, valamint előírja a szabadba történő kijárás lehetőségének megteremtését.