logo

A tojásipar megrázó fejlesztése

A tyúkok tojástermelő képességét 12-18 hónapról kitolják a ma még mérföldkőnek számító 23 hónapra (100 hét)!

Xabier Arbe Ugalde, a H&N ügyvezető igazgatója a tojástermelők 2024-es konferenciáján arról beszélt, hogy a gazdaságos tojástermelés alapja a jércék (növendék tyúkok) megfelelő testsúlyának megfelelő időben történő elérése. Ehhez pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a takarmányozás minőségére és elérhetőségére egyaránt.

Létük első 4 hetében jelentős izomtömeggel kell gyarapodniuk, ami a megfelelő csontszerkezetért is felelős. A megfelelő takarmány összeállítás mellett, ügyelni kell nemcsak a madárállomány, de a kihelyezett etetők sűrűségére is.

Az 5-10. hét között már vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó finomszemcsés táplálék-kiegészítő készítményeket kell keverni a takarmányhoz.

Körülbelül 10 hetes kortól a testsúlynövekedésnek már zsírtartalom gyarapodással kell járnia, a jércék szervezetének tojástermelésre való felkészítéséhez.

Az ivarérettség kb. 18 hetes korban következik be, ekkor a megnövekedett táplálékigényt extra kalciummal is támogatni kell, hogy már az első tojásrakás előtt javítsa a majdani tojások minőségét.

Prezentációját azzal zárta, hogy a tyúkok súlya jelzi a tojástermelőknek, hogy etetési programjuk jól van-e összeállítva.

fotó illusztráció: Courtesy Big Dutchman

Amint a tojástermelése csökken, a tyúk “megy a levesbe”. Nem csak átvitt értelemben. Minden tojótyúk, aki nem hal meg a csarnokban egymással szembeni agresszió vagy betegség miatt, a vágóhídon végzi: eddig 12-18 hónap használat (növekedési és hozamnövelő hormonokkal kevert takarmánynak köszönhetően, évi kb. 280 db. tojás) után. Ott pedig, ahol az ágazat szereplői készek adaptálni az új takarmányozási javaslatot, majd 23 hónap használat után…