logo

Miért dolgozik az Open Wing Alliance?

Az Open Wing Alliance (OWA) 8 éve alapult, a tojásiparban kizsákmányolt szárnyasok védelméért. A folyamatosan növekvő nemzetközi koalíciónak jelenleg 74 országból összesen 92 tagszervezete van (Magyaroszágon az Una Terra Alapítvány).

A koalíció ambíciózus célja lassan valósággá válik, világszerte már több mint 2.600 vállalat vállalt ketrecmentes tojástermelést, vagy ketrecmentes tartásból származó tojás beszerzést.

Az OWA megosztja tudását és erőforrásait a tagszervezetekkel, képes a világ legnagyobb tojásipari vállalatainál elérni a ketrecmentes termelésre való átállás vállalását.

A jelentős előrelépések ellenére, világszerte még mindig 4 milliárd felett van azon tyúkok száma, akiket ketreces tojástermelésben használnak, ami egyaránt a legkárosabb a tyúkok fizikai és mentális egészsége szempontjából.

A ketrecmentes (mélyalmos) tojástermelésre való átállás vitathatatlanul az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb nagyüzemi tojástermelési módszer! Mely nemcsak a tojótyúkok körülményeit javítja, de előnyös a fogyasztók és a gyártó vállalatok számára is.

Mindazon vállalatok, melyek 2023-as határidővel vállalták, jellemzően – 89%-ban – már 2022-ben teljesítették a ketrecmentes termelésre való átállást.

A következő nagy, tömeges átállási vállalás határideje 2025-ben lesz. Az előrehaladási jelentések publikálása pedig fontos inspiráció a vállalatok számára, tudva, hogy ígéreteik teljesítését számon tartják a fogyasztók, azaz az ügyfeleik.

A ketrecmentes lesz az új “normál” tojástermelési mód. Hogy a jelentőségét ennek az állatjóléti törekvésnek MÉG a jelenleg létező tojótyúk-állomány létminőségére nézve értékelni tudjuk, ismerni kell a jelenlegi tojástermelési szabványokat!

MÉG = még a legoptimistább megközelítéssel sem az idei az a tojótyúk-állomány, akiknek 12-18 hónapnyi létében lezajlana a fogyasztók növényi étrendre váltása. És nem is az utolsó ketreces tartású! Ezért fontos a fogyasztókat célzó állatjogi kampányokkal párhuzamosan a termelőket, feldogozókat és kereskedőket célzó állatjóléti erőfeszítésekre is hangsúlyt fektetni.

A ketreces nagyüzemi tartás egy olyan rendszer, melyben minden egyes tyúk egy minimálisan 750 négyzetcentiméteres, pl. 30 x 25 centiméteres alapterületű ketrecben van tartva, melyeket a csarnok jobb kihasználása érdekében, több sorban egymás fölé rendeznek.

A mélyalmos (ketrecmentes) tartás során a tyúkok a csarnok közös nagy zárt terében vannak, amin belül mozoghatnak, kapirgálhatnak és tojófészekbe tojnak. A szabály szerint 9 tyúkra kell egy négyzetméteres területnek jutnia. A zsúfoltság miatt, ennél a módszernél a leggyakoribbak a szárnyasok között a vérre menő, súlyos sérüléssel járó konfliktusok. Ezért az OWA négyzetméterenként maximum 7 szárnyasban határozza meg a csarnokok zsúfoltságát.

A szabadtartású tyúkok napközben szabadtéri, nagyrészt növényzettel borított, relatíve tágas kifutójukban mozoghatnak.

Ökológiai tartás, nagy területű szabadtéri, táplálékul szolgáló növényzettel borított rész és tágas ól kombinációja.

Ez utóbbi két tartás veszi leginkább figyelemben a tyúkok természetes szükségleteit. Költséghatékonysági szempontok miatt azonban a gazdálkodók ezeket a módszereket választják a legritkábban.