logo

Levél a húsvéti tojásfestőknek

Kedves Szülők, Gyerekek!

Rendhagyó módon tekintsünk be a tradicionális húsvéti tojásfestés vidámsága mögé…

Tudjátok, mi a sorsa a locsolók számára festett tojásoknak?

A fiúk pénzre és édességre számítanak, a festett tojásokat sokan már útközben eldobálják, vagy ha illedelmesen haza is cipelik, gyűjtött mennyiségtől függően, a felesleg otthon kerül majd kukába!

Hát nem extrém kegyetlenség – hozamnövelő takarmánnyal – még több tojást előállíttatni szerencsétlen kizsigerelt madarakkal a húsvéti időszakra, mely köztudottan a tojáspazarlás legfőbb időszaka is egyben?

A tojásfestés sem olyan hagyomány, ami nélkül ne tudnánk minőségi módon ünnepelni.

Nekünk van választási lehetőségünk, a tojásipar szárnyasainak nincs.

A csirkék igazi társas lények, együtt szeretnek élelmet keresni, porfürdőt venni, sütkérezni a napon, családtagjaik társaságában lenni.

A “tojótyúk” kategóriát szelektív tenyésztéssel, mesterségesen hozták létre, akiknek rövid – másfél / két éves létük során egyetlen feladatuk van: maximális számú tojást termelni.

A standard ketreces tartásban a zsúfoltság olyan mértékű, hogy a madarak még a szárnyaikat sem tudják kitárni, nemhogy lépegethetnének vagy futkoshatnának, mint a röpképtelen madarak a természetben. Azért pedig, hogy minél kevesebb sérülést okozhassanak egymásnak a drótketrecekben, érzéstelenítés nélkül levagdossák a csőrüket.

A tojásipar kegyetlensége a tojásból kikelés pillanatával kezdődik, a hímek megsemmisítésével. Felöntik őket a futószalagra, szétválogatják a hasznos nőstényeket a haszontalan hímektől, utóbbiakat bezsákolják és megfullasztják, vízfürdőbe dobják és megfullasztják, vagy elevenen ledarálják.

A tojásiparban világszerte a ketreces tartás a leggazdaságosabb módszer. Egy szabvány A4-es papír mérete nagyobb, mint egy tojótyúk létezésének tere! A ketrec drótja felsértheti lábukat, a munkásoknak esélyük sincs a zsúfoltságban észrevenni az elfertőződött nyílt sebeiket. Az elpusztult madarak akár napokig rohadnak a még élő fajtársaik mellett, mielőtt kiszedik őket a ketrecből.

Fotók: animalequality

A tyúkok a természetben évente kb. 12 tojást tojnának. A tojótyúkok hozamnövelő étrendkiegészítővel dúsított takarmánya évi 260 – 275 (-300) darabos tojásmennyiséget követel meg.

Másfél – két éves korukra ezek a kizsigerelt madarak gyakorlatilag elveszítik csontjaik kalcium-tartalmát. Amelyik egyed nem képes termelni az előírt mennyiséget, az szó szerint megy a levesbe. A vágóhídra.

A tojásipar kegyetlensége egy ördögi körforgás, amiből a madarak nem tudnak kiszállni, de mi emberek, tudatos és könyörületes vásárlásunkkal megállíthatjuk azt!