logo

Szőnyeg alá söprik az “End the Cage Age” kezdeményezést?

A Compassion in World Farming civil szervezet által indított “End the Cage Age” (a haszonállatok ketreces tartásának fokozatos felszámolására irányuló) európai uniós polgári kezdeményezés hiába teljesítette az érdemi tárgyaláshoz szükséges kritériumokat, az Európai Bizottság tavaly decemberben bemutatott állatjóléti munkaprogramjában mégsem szerepel.

Ezért hétfőn (2024. március 18.) a Compassion in World Farming az Európai Unió Bíróságnál pert indított az Európai Bizottság ellen.

Az Európai Bizottság 2021-ben tett vállalást a haszonállatok ketreces tartásának vizsgálatára és tilalmának törvényi kidolgozására. A mintegy 1,4 millió uniós polgár aláírásával támogatott kezdeményezés az Unió területén ketreces tartásban lévő, több mint 300 millió sertés, nyúl és szárnyas tartási körülményeinek javítását követeli.

Az állatjóléti jogszabályok felülvizsgálata magában foglalja a ketreces tartásra, a vágásra vonatkozó szabályozás reformját, valamint az állatjóléti címkézést. A “Farm to Fork” (a tenyésztelepről az asztalig) stratégia az EU élelmiszerpolitikájának fenntarthatósági törekvéseit képezték. Elisa Ferreira, a Bizottság kohézióért és reformokért felelős uniós biztosa szerint, “annak rendkívül technológiaigényes mivolta” miatt került felfüggesztésre, azzal a magyarázattal, hogy “konzultálni kell az érdekelt felekkel és elegendő átmeneti időszakot kel biztosítani az ágazat szereplőinek”.